Kylning av solceller – Bra idé eller slöseri med energi?

  • av

När du använder sina solceller under sommaren kan de bli mycket varma. Solen skiner starkt och kombinerat med varma sommardagar kan temperaturerna stiga rätt högt på de mörka solcellspanelerna. De flesta ser det såklart positivt att solen skiner, det betyder mer el i systemet och tillslut även mer pengar i fickan för mikroproducenten. Men går det att maximera detta ännu mer? 

Någonting som många inte vet är att solceller fungerar absolut bäst när de opererar i kalla temperaturer. Effektiviteten avtar vid högre temperaturer tillräckligt mycket för att det är dags att höja på ögonbrynen och börja fundera på hur detta kan lösas. I riktigt varma länder som Spanien, södra Frankrike och liknande platser är detta ett reellt problem som vissa företag försöker lösa. I Frankrike har företaget Sunbooster tagit fram ett koncept som kyler solceller med ett vattensystem. Eftersom vatten är transparent går det att applicera direkt på solcellspaneler utan att de täcker sol. Kylningen höjer effektiviteten på riktigt varma dagar så att mer energi går ut i nätet.

Problemet med att kyla solceller är att det måste vara kostnadseffektivt. Det är ohållbart att ha ett system som kostar mer energi än den energi man får ut av att kyla solceller. Som tur är finns det forskare och företag som kikar på detta och försöker ta fram de bästa metoderna för kylning. Till exempel har Elon Musks företag SolarCity tagit fram en prototyp till solcell med inbyggt kylsystem. I framtiden kanske vi får se mycket mer av detta!

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *