Skillnaden mellan olika typer av solceller

  • av

För många kan det vara ett stort mörker att famla sig fram bland olika typer av solceller. Mycket tekniska termer blandas med effektivitet och färgalternativ. Vad är det egentligen som skiljer de olika typerna åt? SunSale tänkte ta och reda ut detta!

Monokristallina

Vi börjar med den vanligaste typen av solceller, monokristallina. Den största delen av solceller som säljs på marknaden idag är gjorda av kisel eftersom det är ett material med goda egenskaper för att alstra energi från solen. Kisel är världens näst vanligaste material och kan utvinnas ur vanligt sand. Monokristallina solceller är även dem gjorda av kisel och på namnet kan man urskilja att de är gjorda av en enda kristall. Man skulle kunna säga att en solcell är gjord av ett enda litet korn som vuxit sig så pass stor att man kan göra en solcell av den. Detta gör att monokristallina solceller är lite krångligare att tillverka än till exempel polykristallina vilket kan leda till att de även kan vara lite dyrare!

Effektiviteten brukar vara lite högre i monokristallina solceller än i polykristallina, runt 15-22%. Eftersom det inte finns några gränser mellan kristaller gör detta att elektronerna som förflyttar energin kan röra sig lättare ut i elnätet. 

Polykristallina

Även polykristallina solceller bygger på grundämnet kisel. Till skillnad från monokristallina så är de inte gjorda av att växa ett enda kiselkorn till en solcell. De är gjorda genom att smälta ner kisel och forma dem till en solcell. Detta gör att det finns många olika kiselkorn i en enda solcell vilket även medför gränser mellan dessa korn. Eftersom det är ett enklare process brukar även polykristallina solceller vara lite billigare än monokristallina!

Effektiviteten brukar ligga runt 15-19% då det finns mer barriärer och korngränser för energin att röra sig igenom. 

Tunnfilmssolceller

Vad är då tunnfilmssolceller? De är inte gjorda av kisel som vi har sett i de två tidigare exemplen. Solcellernas namn har kommit fram på grund av att de är väldigt tunna och det finns en hel vetenskap bakom att få de så tunna. Två vanliga typer är CdTe-solceller och CIGS-solceller där den förstnämnda är gjord av bland annat kadmium och tellurid och den sistnämnda består av koppar, indium, gallium och selen. Just kadmium är ett miljöfarligt ämne och CIGS-solceller innehåller lite mindre av det än CdTe vilket kan vara någonting att tänka på om man köper solceller. 

Tunnfilmssolceller är lite ovanligare än solceller gjorda på kisel men eftersom de är så tunna kan de användas på platser där mono- eller polykristallina solceller inte är lämpliga. Effektiviteten brukar ligga på runt 10-16% vilket är lite lägre än de tidigare.

Vilken av dessa ska man då välja?

Det beror helt på vad du själv känner för, det finns fördelar med alla. Eftersom polykristallina ofta är billigare kan avbetalningstiden bli lite kortare, monokristallina har högst effektivitet och om du behöver ha en böj i solceller kan tunnfilmssolceller vara ett alternativ. Din leverantör av solceller kan garanterat hjälpa dig med vilken typ som passar dig bäst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *